Motorreparatie en onderhoud

De motor. Letterlijk de stuwende kracht van uw boot. Die kan het dus maar beter gewoon doen. Dat is echter niet vanzelfsprekend als hij niet goed wordt onderhouden.

Onderhoud benzinemotoren

Motoren hebben een aantal onderhoudsgevoelige componenten. Bij benzinesystemen zijn dat onder andere de motorolie (waarvan de kwaliteit na verloop van tijd minder wordt) en de staartstukolie. Als daar door lekkage water bij komt, ontstaat een witte emulsie. De lekkage dient dan verholpen te worden. Ook de distributieriem moet op een gegeven moment vervangen worden, om te voorkomen dat die knapt en de motor vernielt.
Let op: benzine bestaat voor een groot deel uit bio-ethanol, wat water aantrekt. Dit gebeurt dus ook als de boot een paar maanden stilligt, zoals in de winter. De brandstofinjectiesystemen kunnen echter niet goed overweg met vocht en kunnen door oxidatie kapot gaan. Sluit het brandstofsysteem in het najaar dus goed af, laat waterafscheiders installeren en doe toevoegingen in de benzine om het aantrekken van water te voorkomen.

motoren_03

Onderhoud dieselsystemen

Motorreparatie en onderhoud 1Dieselsystemen kunnen te maken krijgen met bacterievorming in de dieseltanks. Die klodders met bacteriƫn vormen een soort smurrie die de filters kan verstoppen. Oplossingen zijn: regelmatig diesel verbruiken (lekker varen dus), als u weinig diesel verbruikt kleine beetjes tegelijk tanken, reinigingsmiddel in de diesel doen, de tank leeg (laten) pompen en de filters schoon (laten) maken.

Vakkennis vereist

Veel van bovenstaande tips kunt u eenvoudig zelf uitvoeren en zo het leven van uw motor aanzienlijk verlengen. Voor sommige onderhoudswerkzaamheden is echter het inschakelen van een
gespecialiseerd bedrijf aan te raden. Zoals water uit de brandstof halen, het verhelpen van de lekkage als er eenmaal water in de olie zit, schoonmaken en afstellen van carburateurs, vervangen van de distributieriem of de impeller (koelwaterpomp), groot onderhoud en alle reparaties. Dit soort ingrepen vergt diepgaande technische kennis en ervaring, gespecialiseerde, dure (computer)apparatuur en de juiste onderdelen. Wiegmans heeft dit alles in ruime mate tot zijn beschikking. Onze monteurs hebben hun technische scholingen gehad, zijn op de hoogte van de laatste stand van zaken en kunnen terugvallen op de specifieke kennis van de motormerken. Wij voeren periodiek of preventief onderhoud, reparaties aan inboard- en buitenboordmotoren (benzine en diesel) dan ook graag en snel voor u uit. Ons HISWA-lidmaatschap biedt u daarbij alle zekerheden en garanties.

MEER WETEN OVER ONZE Motorreparatie en onderhoud?

We nemen graag contact met u op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.